µTorrent

Ujbeszel - 2010. March 21. - µTorrent 2.0

(néhány cikk már kicsit régebbi, - pl.: aktívra állás - de még aktuális!)

A torrent mára a legnépszerubb fajlcserélo rendszerré notte ki magát.
A rendszert Bram Cohen irta Python programnyelven. Megalkotásakor talán nem is sejtette,hogy ezzel forradalmasítja a fájlcserét. Eredeti szándéka talán nem is ez volt, hanem a szerverek tehermentesítése járhatott a fejében.

Az egész lényege a következo. Adott pl: 100 megabájt fájl. Ezt felszeleteljük 100 darab 1 megabájtosra. Készítünk egy torrent fájlt ami tartalmazza a fájlok elérési útját és még néhány információt. A .torrent fájl nagy elonye, hogy könnyu másokkal megosztani, mert kicsi a mérete, ezért könnyedén felhelyezheto egy honlapra, vagy elküldheto e-mail mellékleteként.
Az elso kliens elkezdi a letöltést és amint megvan az elso 1 megabájtos fájldarab, a második kliens már eme darab letöltésével nem kell,hogy a szervert terhelje, nyugodtan töltheti az elso klienstol. Ezzel a szerver tehermentesül, és így megy ez míg mindenkinek meg nem lesz az összes fájldarab. A fájlok darabolásából adódik, hogy a megszakadt letöltések könnyen folytathatóak.

A letöltések optimalizációja érdekében azoknak kéne elsoként letöltési lehetoséget kapni, akik megelozoleg sokat töltöttek fel. Ehhez minden felhasználóhoz számon kell tartani a letöltés/feltöltés arányt. A protokoll jelenleg ilyen szempontból még nem tökéletes, hiszen a tracker csak a klienstol tudja, hogy mennyit töltött fel, illetve le – a kliens pedig elvileg akár hamis adatokat is küldhet.

 • Többszálas
 • Limitálható
 • Automatikus IP frissítés
  induláskor
 • kicsi, nem kell telepíteni
 • C++, kevés memóriát használ
 • uPnP
 • Protokoll titkosítás
 • "Trackermentes"

 • 2008.10.12.
Thank You Bram Cohen !

 • Miért a µTorrent? Az egész program kevesebb, mint 220 KB, telepítést nem igényel. Arra tervezték, hogy a leheto legkevesebb eroforrást használja, miközben más, népszeru kliensek (pl. Azureus, BitComet) képességeinek birtokában van.
 • A µTorrentet C++-ban írták. Kevés memóriát (átlagosan 6 MB-t) használ, ezért nagyon öreg számítógépeken is lehet futtatni (akár 486-osokon is).
 • „Trackermentes” BitTorrent támogatás a Bram Cohen által tervezett DHT megoldással kompatibilisan
  Néhány jelentosebb képessége:
 1. Unicode támogatás
 2. UPnP támogatás (csak Windows XP alatt)
 3. Protokoll titkosítás (Protocol Encryption)
 4. RSS támogatás
 5. 34 nyelvre érheto el lokalizálva
 6. Paraméterezheto sávszélesség idozíto
 7. Személyre szabható kereso és ikonok

Beállítás

Elsõ induláskor a kliens megkérdezi, hogy hova rakja ki a parancsikonjait. Utána pedig, hogy társulhat-e a torrent fájlokhoz. (értsd: ezután ha dupla klikket nyomsz egy torrent fájlon akkor automatikusan a µtorrent fog megnyílni) majd a "Speedguide/Sebességkalauz" (CTRL+G-vel bármikor megnyithatjuk) fogad minket:
SEBESSEG KORLATOZAS
A Sebesség Kalaúznál járva van mégegy apróság amit Én potitívnak ítélek, de Te nem feltétlen: A feltöltési sebességet jobban korlátozza a többieknél így marad sávszélességed NETezésre is. Amenyniben, Te hajlandó vagy jelentõsen többet várni az oldalak betöltõdésére nyugodtan feljebb veheted a feltöltési sebességed ~80%-ra. Ennek a kiszámítása 256kbps esetén: 256 osztva 8-cal (mert 8 a váltó a BIT és a BYTE között) és szorozva 0.8-cal (mert 80%). Feljebb ne vegyük, mert az csak elméleti sebesség és az már a letöltést fogja lassítani.

Persze ez még csak egy alapszint amin még bõven lehet csiszolni... :)

A legtöbben a sebességüket és a találataik számát szeretnék növelni, de erre 1(egy) lényeges elõírás van csak: Légy aktív!

Kezdésnek nézzük meg mit is jelent a passzív lét:
Aki Aktív az tud a Passzívaktól és az Aktívaktól is tölteni míg aki passzív az csak Aktívtól tud. Az egész arról szól, hogy a passzív felhasználónak zárva vannak a portjai így nem tud kérést fogadni a külvilágból, hanem csak o tud kérni illetve ''felajánlani'' adatot. Az aktív felhasználónak viszont nyitva van a kliens által használt portja így o képes fogadni kéréseket a külvilágból. Lénygében rengeteg potenciális lehetôségtôl fosztod meg magad ha passzív vagy!

Honnét tudom meg, hogy aktív vagy passzív vagyok?
A Port tesztbôl. Ezt a funkciót a 'Sebesség Kalaúzban' (CTRL+G) találjuk meg alul, a "Network/Hálózat" pipát benthagyva. Amennyiben zöld pipát kapunk, megfelelôen muködik, ha piros x-et akkor portátirányításra van szükség.


Kényelmi beállítások

A másik, kevésbé szemelõtt lévõ téma a kényelmi beállítások. Én ezeket legalább olyan fontosnak tartom, mint a sebességet. Megpróbálom egy valamelyest logikus sorrendbe szedni a beállításokat, bár egyáltalán nem biztos, hogy Te is mindegyiket használni akarod majd.


Kezdésnek mindenképpen kényelmesebb lenne egy magyar kezelõfelület. ;) Itt tudjuk beállítani: CTRL+P-> General-> Language legördülõ menü. Másik ilyen apróság, hogy a windows-zal együtt induljon a µtorrent is (start uTorrent on system startup). Ezt itt tudjuk bekapcsolni: CTRL+P-> Általános (alul). Amennyiben a .torrent kiterjesztésu fájlokat nem rendeltük hozzá a klienshez, akkor az "Associate with .utorrent files/.utorrent fájlok hozzárendelése" gombbal tehetjük meg.
Ha nem két torrent futtatunk csak, akkor nagyon könnyen el lehet keveredni a sok sorban, oszlopban... Ezen sokat segít, ha minden második sornak sötétebb a háttérszíne. ;) (CTRL+P-> UI beállítások -> Másodlagos lista háttérszín)


Másodiknak nézzük meg, hogy hogyan tudjuk rávenni a klienst arra, hogy megváltoztassa az alapértelmezett letöltési helyet. Menjünk a Beállításokba (CTRL+P) majd Mappák és pipáljuk be az "Új letöltések helye" opciót majd adjuk meg a kívánt mappát. Itt jegyezném meg, hogy célszerű bekapcsolni a "Minden állomány elõre lefoglalása" opciót, mert ekkor amint megkezdjük a torrent letöltését már elfoglalja a winchesteren a fájl végsõ méretét. Ennek ahtására nem fog félidõnél elfogyni a szabad helyed és a winchestered is kevésbé lesz töredezett.

Kiegészítés: Ha a már elkezdett/befejezett állományainkat sem szeretnénk a C-meghajtóra töltögetni akkor sem bonyolult a helyzet:
 1. Állítsuk meg ezeket a feladatokat a kliensben
 2. A winchesteren lévõ letöltött fájlokat másoljuk át oda ahol folytatni szeretnénk. (várjuk meg amíg befejezõdik)
 3. Jobb klikk a kliensben lévõ feladaton majd válasszuk Haladó opcióban lévõ Letöltés helyének megadása lehetõséget és az így felbukkanó balakban pedig tallózzuk be a fájl(oka)t.
 4. Most már újra elindíthatjuk a feladatot, igaz pár percig még ellenõrizni fogja a fájlokat. (ha mégsem használjuk a helyzetérzékeny menüben - jobb klikk - a "Kényszerített ujraellenôrzés"-t)

Igaz a sebesség Kalaúz eléggé jól állította be a dolgokat, mégis az aktív torrentek számánál elég szűk markú. Ez az opció határozza meg, hogy mennyi torrent futhat egyidõben. (CTRL+P-> Sorbaállítás) 256kbps feltöltés esetén már nyugodtan emeljük 10-12re de semmiképp se adjunk meg horribilis számot mert akkor túlterhelõdik a kapcsolatunk és magunk alatt vágjuk a fát. Amennyiben folyamatosan "idõ túllépés"-es hibát kapunk több trackernél érdemes lehet csökkenteni ezt a számot.

Kiegészítés: A fenti "manuális beállítások" résznél lévô sebességkalkuátorban kapcsoljuk be a "Preferences/Beállítások" kapcsolót, majd aktíváljuk az "amennyi torrentet általában egyszerre szoktál tölteni" opciót és adjuk meg az értéket (mondjuk 10-12), majd a megjelenô értékeket vigyük be a uTorrent prgoramba.


A Sebesség témakör közelében maradva van még 2-3 lehetõség amit szeretnék megemlíteni. Az egyik a számomra nagyon-nagyon kedves az "Ütemezõ". (CTRL+P-> Ütemezõ) Itt lehetõségünk lesz beállítani, hogy a kliens mikor emnynivel tölthet. Gyakorlati haszna akkor van amikor egész nap mehet a töltögetés de napközben azért a NETnek is gyorsnak kellene maradnia így vissza vesszük a sebességet, míg éjszaka szabadjára engedjük. Ugyankkor még ilyenkor is szükség lehet egy hirtelen sebesség csökkentésre.

   

Ehhez hasonló a LE/FEL töltési sebességek gyors átállítása is. Tehát jobb klikk az óra melleti ikonon és a gyormenüben ott lesz, hogy Le- illetve Feltöltési korlát. Az itt szereplõ sebességeket ráadásul teljesen testre szabhatjuk a Beállítások menü (CTRL+P) -> Haladó-> Kezelõfelület "Egyéni felugró lista" opciójánál.
Itt adhatunk meg cimkéket is, melyekkel átláthatóbban tudjuk tartani letöltéseinket, valamit keresômotorokat, melyekkel a fôablak jobb felsô sarkában levô keresôvel tudunk keresni.

Végül pár hasznos dolog:

Seedelni
Visszatöltést jelent, azaz, hogyha letöltöttél valamit, akkor hagyd meg az eredeti fájlt is amit letöltöttél, amiből ki tudod csomagolni, amit letöltöttél, és hagyd bekapcsolva a letöltő programot, és automatikusan tölti vssza magát, és ezzel lehetővé teszed azt h ugyanúgy ahogy neked valaki visszatöltötte, te is visszatöltsd másnak. az 1-es arány azt jelenti, hogy legalább ugyanannyi megát visszatölts a fájlból, amennyi maga amit letöltöttél.

A megfelelôen beállított kliens esetén a seedeles nem szabad hogy problémát okozzon a letöltésekben, vagy a böngészô alapu internetezésben!

Sok torrent tracker szigoruan bünteti, ha legalább az 1-es arányt nem érjük el.

Protokoll titkosítás
A uTorrent programba bele van építve a protokoll titkosítás. Ennek a célja hogy az internet szolgáltató ne tudja nyomon követni, hogy mit is csinalunk. Ennek több praktikus oka is lehet pl.: ISP korlátozni akarja a torrentet, vagy jogvédô szervezetek felszólítására, stb... A lényeg hogy érdemes használni, minimum engedélyezni.

Amennyiben csak engedelyezzük tobb torrenthez férhetünk hozzá, lévén így hozzaférünk azokhoz akik nem, azokhoz akik engedélyeztek és azokhoz is akik kötelezték a titkosítást.

Ha szeretnénk biztosra mennyi állítsuk a titkosítást "Force/Eröltetve" módba (a lebtöbb felhasználónál engedélyzve van, így nem sok felhasználótól fosszuk meg magunkat) valamint az "Allow incoming legacy connections/Titkosítatlan bejövô kapcsolatok engedélyezése" mellôl is vegyük ki a pipát.

PeedBlock
Erdemes használni a PeerBlock programot, mely rendszerszinten blokkolja a "gonosz peer"-eket, ez a program a PeerGuardian projectbôl vált ki/annak egy ága. Ez a program nem lassítja a szamítógépet és igen kevés erôforrást igényel. Telepítése ajánlott! Letöltés

IPfilter "Gonosz" Peerek ellen
azoknak, akik Publikus trackerekrõl is töltenek: Blokkoljuk a "Gonosz" Peerek. A "Gonosz" szó alatt a RIAA és hasonló "jogvédõ" szervezetek gépeit értem. Ezek a gépek szokták rossz/hibás fájlokkal elárasztani a torrentet, valamint monitorálni hogy miket töltünk le (ezzel idönként pert indítani), így igyekeznek elvenni a kedvet a letöltéstõl. Nagyon egyszerűen védekezhetünk ellenük:


Letöltés jelentôs gyorsítása
Az XP SP2 és a vista (SP1 elött) korlátozza az internet kapcsolatunkat, mindezt azért teszi, hogy így vessen gátat a töménytelen kérésen keresztül terjedni ill. rombolni próbáló férgek tevékenységének. Ha a számítógéprol kezdeményezett kapcsolatok száma túllép egy megadott szintet, a rendszer automatikusan blokkolja a további kéréseket. De P2P (Direct Connect) programok esetén ellehetetleníti a le és feltöltést.
Ezt a korlátozást kivették az SP1 utáni Vistábol, valamint a Windows 7-be be sem került, ennek ellenére érdemes mindenképpen alkalmazni ezt a beállítást, mivel a uTorrent programban alapbol alacsonyra van véve, feltételezem, a régebbi Vista és XP felhasználok miatt!
Allítsuk át a félig nyitott kapcsolatok számát, valamint Windows Vistában kapcsoljuk ki a TCP autotuningot. Hogyan csináljam?

Ha valakit érdekelnek a haladó beállítások, azokról bôvebben ITT olvashat!

Már nincs is más hátra, minthogy beszerezzük a .torrent fájlt és elkezdjünk letölteni.
Ha nem tudjuk hogyan, olvassuk el EZT a cikket!

Remélem sikerült segítenem ezzel a cikkel.